Jaunystės eliksyras arba sraigių jėga kosmetologijoje

Jaunystės eliksyras arba sraigių jėga kosmetologijoje

Kosmetikos priemonės su sraigių sekretu užkariavusios visą rinką tapo tikru hitu Korėjos gamintojų produktuose. Kur gi slypi sraigių sekreto paslaptis? 

 

Nepaisant to, kad chemijos pramonei nėra beveik nieko neįmanoma, kosmetikos su natūraliais ingredientais paklausa tik auga. Be to, daugelis sintetinių komponentų yra sukurti „atsižvelgiant į natūralių molekulių vaizdą ir panašumą“, todėl funkciniu požiūriu nuo jų nesiskiria. Tačiau einant link mokslo ir pramonės pažangos dažnai kyla tokia kliūtis kaip biologinių medžiagų sudėtingumas. Netgi norint sužinoti jų sąveikos pobūdį ir poveikį žmonių sveikatai, gali būti sunku nustatyti net ekstrakto ar sekreto komponentus, todėl gamintojai dažnai naudoja „laiko patikrintas“ medžiagas. Bet XXI amžiuje ambicingos įmonės nebegali pasikliauti tokia rinkodara, norėdamos užkariauti pasaulinę kosmetikos rinką, jos turi pateikti rimtesnius argumentus atliekant klinikinius tyrimus.

Dabar natūralių komponentų, naudojamų kosmetikoje, skaičius - nuo druskos ir molio iki gyvūnų placentos - yra daug kartų didesnis nei medžiagų, kurios buvo kruopščiai atrinktos, sąrašas. Ir pastarasis, kaip nenuostabu, yra moliusko gleivės - eilinė sodo sraigė.



Žmogus sugebėjo išplatinti šią mažą sraigę iš Viduržemio jūros ir Vakarų Europos į kitus regionus ir žemynus - atsitiktinai, gabendamas augalus, tyčia kaip nebrangų baltymų šaltinį ar, atvirkščiai, restorano delikatesą. Tačiau šio sraigės „imigracija“ kai kuriems regionams labai brangiai kainuoja: puikus moliusko apetitas daro didelę žalą jų pasėliams ir daržiams.

Taigi kuo, be maistinės vertės, sraigė sudomino žmones? Pasirodo, tūkstančius metų ji buvo laikoma gydomųjų medžiagų šaltiniu. Terapinės sraigių vartojimo tradicijos siekia bent senovę: Hipokratas, Celsas, Galenas, Vyresnysis Plinijus, o paskui viduramžių gydytojai pasiūlė savo receptus, kaip paruošti vaistus iš sveikų moliuskų, jų komponentų ar sekretų. Tarp vartojimo indikacijų buvo nudegimai, abscesai ir žaizdos, skrandžio opos, kosulys, užsitęsęs gimdymas, vaisiaus mieguistumas ir juodligė. XIX a. Gydytojai rekomendavo miltelius, sirupus ir net šokoladą iš sraigių, skirtus tuberkuliozei ir kitoms kvėpavimo takų ligoms, virškinimo trakto uždegimui ir dermatologinėms problemoms gydyti, taip pat suteikti švelnumo ir blizgesio moters odai. XX amžiuje. nuo empirinio sraigių naudojimo pereinama prie moksliškai pagrįsto - bent jau atsižvelgiant į kvėpavimo ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligas. Iki XX amžiaus vidurio Jau buvo pagaminti keli sraigių gleivių ekstraktai - chelicitsidinas, pertussidinas ir pomatinas, kurie skyrėsi tik gamybos technologijos.


 

Galų gale moliuskais susidomėjo rimtos sveikatos priežiūros institucijos. 2004–2005 m Amerikos FDA ir Europos Komisija patvirtino Prialto (zikonotido), sintetinės formos ω-konotoksino, neuropeptido iš kūgio nuodo (jūros sraigės) paleidimą.

Blokuodamas neuronų kalcio kanalus, vaistas turi galingą analgezinį poveikį, 100-1000 kartų pranašesnį už morfino poveikį, ir nesukelia priklausomybės nuo narkotikų. Jūrų sraigių zikonotidas ir panašūs neurotoksinai gali atverti naujas galimybes gydyti lėtinį skausmą, įskaitant neuropatines, pooperacines ir onkologines ligas. Pasirodo, sraigė yra vienas iš nedaugelio „natūralių produktų“, kurio gydomosios savybės dabar aptariamos ne protėvių išminties, o įrodymais pagrįstos medicinos kontekste.

 

Sraigės sekreto sudėtis ir jo savybės

Moliusko „Cryptomphalus aspersa“ odos liaukos nuolat išskiria gleivinį sekretą, kurio sudėtis kinta priklausomai nuo tiesioginių žmogaus poreikių: jei sraigė ramiai šliaužia, sekretas yra labai skystas ir skaidrus, jei ją reikia pritvirtinti, pavyzdžiui, ant vertikalaus paviršiaus, tada gleivės tampa klampios ir lipnios,didelės molekulinės masės baltymų išsiskyrimas.
Bet mus ypač domina putojantis mucinas, albumino ir seilių liaukų sekretas, kurį sraigė išskiria stresinėse situacijose - puolama plėšrūno ir naudojant išorinę jėgą, UV ar jonizuojančiosios spinduliuotės.
Nuostabias šios apsauginio sekreto savybes pirmą kartą atrado ispanų onkologas Rafaelis Abadas Iglesiasas 1963 m. Kadangi ši medžiaga galėtų padėti gydyti radiodermatitą, erzinančią vėžiu sergančius pacientus po radiacijos terapijos, mokslininkai pradėjo tirti jo sudėtį ir savybes.
Sraigių slaptieji komponentai
Akivaizdu, kad moliusko gleivėse vyrauja vanduo: jame yra 93–95% streso sekreto. Kitų medžiagų dalis atrodo nereikšminga, tačiau jų įvairovė yra įspūdinga. Kokie kochlejos sekrecijos komponentai sudomino dermatologus?


Glikozaminoglikanai (mukopolisacharidai): skirtingo molekulinio svorio chondroitino sulfatas ir hialurono rūgštis yra būtinos norint išlaikyti drėgmę odoje ir kremzlėje.

Hialurono rūgštis, kaip tarpląstelinės matricos (BM) komponentas, dalyvauja signalizacijos kaskadose, kurios reguliuoja ląstelių migracijos ir proliferacijos (dalijimosi) procesus, uždegimą ir audinių regeneraciją; sukuria palankią aplinką kolageno-elastino odos rėmui kurti.


Kolagenas (glikoproteinas) ir elastinas. Šie fibroblastų susintetinti fibrininiai BM baltymai yra „bėgeliai“ ląstelių migracijai ir kartu su keratinu sudaro trimatį pluoštų tinklą, užtikrinantį tarpląstelinius kontaktus, odos tvirtumą, stangrumą ir elastingumą.


Alantoinas. Jis pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, jungdamas odą dirginančias molekules. Alantoinas gali padėti atgaivinti ir suminkštinti odą, švelniai nusausindamas viršutinius epidermio sluoksnius, sudarytus iš negyvų keratinocitų (keratolitinis poveikis), ir stimuliuodamas fibroblastų dauginimąsi bei BM sintezę.

Glikolio rūgštis. Jis lengvai įsiskverbia giliai į epidermį ir palengvina kitų medžiagų pernešimą. Tinkamose koncentracijose jis pasižymi galingu keratolitiniu poveikiu, kuris sumažina poodinių spuogų ir senėjimo poveikį - randus, raukšles, hiperkeratozę ir hiperpigmentaciją. Glikolio rūgšties koncentracija gleivinės gleivėse labai skiriasi, atsižvelgiant į sezoną ir moliusko mitybos pobūdį.

Vitaminai A, E, C. Jie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis - neutralizuoja oksidatorius (laisvuosius radikalus, reaktyviąsias deguonies rūšis (ROS) ir azotą), užkertant kelią oksidacinio streso vystymuisi. Vitaminas A, be kita ko, pagreitina epidermio ląstelių atsinaujinimą. Bendras šių vitaminų poveikis teigiamai veikia barjerinę odos funkciją - atstatomas raginio sluoksnio drėgmės lygis, sumažėja keratozė, kuri kliniškai pasireiškia mažų raukšlių išlyginimu, pagrindinio odos tono išlyginimu ir pašviesinimu.

Antimikrobinės medžiagos. Greičiausiai tai yra baltymai, mažesni už hemocianiną ir (arba) labai trumpi peptidai. Jų bakteriostatinis poveikis ypač ryškus gramteigiamų bakterijų, įskaitant Pseudomonas aeruginosa, atžvilgiu. Jie slopina Candida genties grybų augimą .

Be išvardytų komponentų, sraigės sekrete randama įvairių fermentų, hemocianino, kalcio ir mikroelementų (cinko, geležies, vario).

 

 

 

 

Fotosenėjimas yra odos senėjimas dėl išorinių veiksnių (daugiausia ultravioletinės spinduliuotės) ir chronologinis senėjimas, kuris vystosi dėl vidinių priežasčių. Kol kas nepavyksta pakeisti genetinio fono, tačiau įmanoma kovoti su fotoaktyvumo apraiškomis. Tam buvo sukurta daugybė aparatūros ir injekcijų metodų, tačiau statistika neatleistina: dauguma pacientų renkasi kosmetiką.

 

Tipiški audinio senėjimo požymiai yra: epidermio sustorėjimas, keratinocitų atipija, senescencinės melanogenezės padidėjimas, t. nesugeba suskaidyti ir sukuria priešuždegiminę mikroaplinką, fibroblastus, VM baltymų struktūros dezorganizavimą, kolageno ir glikozaminoglikanų trūkumą ir suskaidymą,atsiranda odos mikrovaskulinio tinklo struktūros pažeidimai. Kliniškai visa tai pasireiškia sausumu, šiurkštumu, netolygia pigmentacija, odos stiprumo ir elastingumo sumažėjimu.

 

 



Klinikiniai tyrimai


Klinikinė studija (2013 m.)
Dalyvavo dvidešimt 18–70 metų pacientų kuriems buvo atlikta kaip spuogų ar foto senėjimo terapijos dalis. 2 savaites jie buvo tepami serumu su SCA®( medžiaga pagaminta iš sraigių ekstrakto) (15%) vienai veido pusei, o placebu - kitai. SCA® pusėje odos pakartotinis epitelizavimas vyko pastebimai greičiau. Serumas buvo gerai toleruojamas pacientų.

Medžiagos pagamintos iš sreaigių sekreto praturtintos augimo faktoriais ir vertingomis maistinėmis medžiagomis, padidina tarpląstelinių matricos komponentų sintezę, odos ląstelių migraciją ir išgyvenimą UV spinduliuotės metu, taip pat sumažina molekulinio senėjimo žymenų lygį.

Todėl dar kartą norėtume pagerbti sraigę, kuri vaistininkams ir kosmetologijai suteikė ne vieną naudingą medžiagą.


www.koreamour.lt

koreamor.lt


Parengta pagal “Косметика и медицина” 1/2017